UE aplică unilateral Acordul de Liber Schimb cu Ucraina

a

UE aplică unilateral Acordul de Liber Schimb cu Ucraina, pentru care Kievul va primi jumătate de miliard de euro, anual, anunță unian.ua, care citează declarația lui José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene și al lui Carl De Guht, comisarul pe probleme comerciale.

“Astăzi, Comisia Europeană a decis aplicarea prevederilor Acordului de Liber Schimb cu Ucraina, care va da posibilitatea Kievului să acceseze anual câte jumătate de miliard de euro. Aceasta este o măsură concretă, palpabilă, care va necesita și votul Consiliul UE și Parlamentul European înainte de ultima reuniune. Mă aștept ca prevederile acordului vot fi funcționale cât mai curând”, susține Barroso

Oficialul afirmă că acesta este un pas economic, pentru susținerea Ucrainei. “Noi am decis să semnăm partea politică a Acordului de Asociere, până la alegerile prezidențiale de la Kiev din 25 mai”.

“Este un detaliu important al pachetului de susținere a UE, pentru Ucraina. E o susținere directă oferită poporului ucrainean. E mult mai mult decât un gest de bunăvoință, ci o măsură pentru salvarea economiei ucrainene”, a afirmat De Guht

“Prevederile Acordului de Liber Schimb vor fi prelungite până la 1 noiembrie, curent, în condițiile în care la acea vreme urmează să fie semnat Acordul de Asociere, care include și Acordul de Liber Schimb dintre UE și Ucraina. Dacă totuși nu va fi, atunci von continua relațiile noastre bilaterale”, a precizat De Guht.

Potrivit spuselor lui, vor fi luate anumite măsuri ca de prevederile acordului să nu se folosească și producătorii din alte state, ci să beneficieze doar Ucraina. De asemenea, UE va lua anumite decizii pentru a preîntâmpina fluxul de produse dintr-o anumită categorie, ceea ce ar putea duce la dezechilibrul pieței comunitare. În special este vorba de producția agricolă.

“Ucraina va avea aproape acces integral pe piața comunitară, fără cedări din partea Kievului. Eu mă aștept de o evoluție pozitivă pentru companiile ucrainene, iar angajații vor simți schimbările în câteva săptămâni, după ce prevederile acordului vor fi funcționale”, e de părere De Guht.

Potrivit experților, de pe urma Acordului de Liber Schimb cel mai mult va avea de câștigat sectorul agricol, care va beneficia de 300 mil. euro din totalul suportului de 500 mil. euro oferit de UE.

 

Leave a Reply