Viitura de pe Dunăre va ajunge la 13-14 iunie în Bulgaria şi România, dar fără risc de inundaţii

130606120258-01-german-floods-0606-story-top

Viitura de pe Dunăre va ajunge în regiunea Bulgariei şi României la 13-14 iunie, dar nu există pericolul de inundaţii în zonă, potrivit comisarului european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi gestionarea crizelor Kristalina Gheorghieva, transmite duminică The Sofia Globe.

Gheorghieva a declarat că ţările deja afectate de inundaţii – Germania, Austria, Cehia, Ungaria şi Slovacia – i-au contactat echipa, cerând informaţii prin satelit, o analiză a impactului inundaţiilor, precum şi previziuni privind evoluţia acestora.

Ea a precizat, citată de agenţia bulgară de ştiri Focus, că, deşi există victime iar pagubele sunt extinse, investiţiile din acest an în activităţile de prevenţie au produs rezultate. Gheorghieva a adăugat că, în prezent, în Ungaria au loc operaţiuni de evacuare preventivă.

Reprezentanta CE a afirmat de asemenea că nivelul Dunării va atinge maximul în noaptea de duminică spre luni în Ungaria, urmând ca viitura să ajungă în regiunea Bulgariei şi României la 13-14 iunie, notează Agerpres.

În ciuda declaraţiei comisarului european pentru buget Janusz Lewandowski că UE nu are bani pentru ţările afectate de inundaţii, Kristalina Gheorghieva a precizat că există fonduri disponibile, deoarece banii nu ar veni de la bugetul comunitar, ci din fondul de solidaritate al UE.

Leave a Reply