Vladimir Putin ANUNȚĂ ȘI JUSTIFICĂ ANEXAREA pensinsulei Crimeea

putin 1

Miniștri din guvernul rus și parlamentarii și-au ocupat locurile în sala imensă de la Kremlin, unde ascultă un discurs al președintelui Vladimir Putin. Intervenția este transmisă în direct de zeci de canale TV, inclusiv de CNN și Euronews.

În prima parte a discursului său, Vladimir Putin a precizat:

Azi discutăm despre o problemă istorică pentru noi: referendumul din Crimeea – peste 82% din populație a participat la acest referendum și peste 97% au spus da pentru reunificarea cu Rusia. Sunt cifre puternice, convingătoare.

Ca să înțelegem despre ce este vorba, trebuie să vedem istoria țării – a Rusiei, Belarus și Ucrainei. Soldații ruși sunt în Crimeea – este o fortărețaă, unde se află flota rusă din Marea Neagră. Crimeea este un loc sfânt pentru noi, este un loc unic, cu tradiții specifice, cultura și credință, similare Rusiei.

Chiar și ucrainenii cred că limba rusă este limba lor, la fel și tătarii. Multe milioane de oameni au suferit din cauza opresiunii, dar acum Crimeea se întoarce acolo unde aparține.

De ce a dat Hrușciov Crimeea Ucrainei? Care au fost motivele sale? Să lăsăm istoriicii să rezolve această problemă – a fost făcut acest gest în spatele scenei.A fost doar o formalitate, pentru că toți aparțineam unei singure națiuni și vedem asta astăzi.

După căderea URSS, am văzut nu doar că Crimeea a fost jefuită, ci că a fost jefuită la lumina zilei. Milioane de ruși s-au trezit peste noapte că fac parte din altă țară, erau minoritari peste noapte. Atunci nu ne puteam apăra oamenii – dar acum mulți activiști și oameni au ridicat această problemă. Simțeam în inima noastră că trebuie să construim pe realitatea de acolo.

sala 3

Vreau să vă spun detalii acestor negocieri – a fost vorba doar despre delimitări ale granițelor. Credeam că Ucraina este un vecin bun, iar rușii de acolo vor trăi după normele internaționale și cei care vorbeau limba rusă s-a dorit să fie asimilați.

Mulți ucraineni au fost nevoiți să fugă din Ucraina, în alte țări, ca să-și găsească de lucru, de unde au adus 12% din PIB-ul Ucrainei. Ei luptă contra sărăciei și lipsurilor. Dar alegerile sunt un mod legitim de a junge la putere. Dar ultimele evenimente au adus la putere indivizi care au dat o lovitură de stat, naționaliști, anitsemiți, extremiști, care au revigorat politica limbilor minorităților. Iar Vestul susține aceste provocări și alungarea autorităților. Le-am explicat că nu este bine ce fac, ce înseamnă un stat pur ucrainean. Toată lumea încearcă să ignore aceste avertismente.

Trebuia să creăm condiții pentru ca cei din Crimeea să-și poată hotârî soarta. E bine că și comunitatea internațională își amintește acum că există legislație internațională. Dar totuși ce legi am încălcat?

Forțele ruse se aflau în Crimeea, ne-am întărit prezența, dar n-am încălcat limita de 25.000 de soldați la care aveam aprobare. Referendumul dă dreptul națiunii la autodeterminare. La fel a făcut și Ucraina în 1990, de ce Crimeea nu are același drept? La fel, Kosovo este folosit ca precedent, unul creat și susținut de comunitatea internațională. Ei recunosc Kosovo și demonstrează că nu este nevoie de autoritățile centrale pentru a-ți declara independența.

sala

Au făcut presiuni pentru recunoașterea Kosovo și acum sunt indignați. De ce? Este pe linia memorandumului lor. De ce nu au același drept rușii, tătarii și ucraineni din Crimeea? De ce Kosovo este un caz special? Ei susțin că a fost vorba despre numeroasele victime de acolo, dar Tribunalul Internațional nu a spus. Nu poți spune că un lucru este negru într-o zi și același lucru alb a doua zi. Și noi am fi putut avea același număr de victime, dacă nu aveam forțele de autoapărare din Crimeea. Pentru că nu poți lupta împotirva voinței libere a poporului, este imposibil.

Le mulțumesc acelor oameni că nu au deschis focul și nu au sânge pe mâini.

Ceea ce se întâmplă în Ucraina arată situația prezentă din întreaga lume. Instituțiile s-au degradat, Partenerii occidentali, alături de SUA, preferă să folosească forța, consideră că sunt împuterniciți de Dumnezeu să facă ce vor. Construiesc coaliții și dacă ignoră deciziile lor este grav. Am avut Afganistan, Irak și au distrus rezoluția ONU în Libia, unde au bombardat Libia și aceste țări sunt sătule de tiranie, sărăcie și sentimentele oamenilor au fost exploatate. Acum avem violență și revoluții – iar primăvara arabă a fost înlocuită de iarna arabă.

Suntem amenințați cu sancțiuni. În Războiul Rece, SUA și alte țări au introdus o interzicere a importurilor unor bunuri, dar unele restricții sunt încă valabile. Așa că practicile din secolele 18,19, 20 sunt încă în picioare. Sunt neprofesioniști, iresponsabili.

Știau foarte bine că sunt milioane de ruși în Crimeea și Ucraina. Nu s-au gândit la consecințe. Rusia nu renunță la ei. Trebuie să acceptăm acest lucru – avem interese naționale, ca orice altă națiune și acestea trebuie respectate. Apreciem acțiunile țărilor care au respectat deciziile noastre – acțiunile Chinei, vreau să mulțumesc conducătorilor lor, și celor din India.

sala 1

Oamenii din SUA sunt mândri că libertatea lor este mai presus de toate. Dar libertatea celorlalți, a celor din Crimeea? Nu toți germanii au susținut reunificarea Germaniei, pe când Rusia a susținut această aspirație legitimă a lor. Sperăm ca Germania va sprijini aspirația Rusiei de a reinstaura unitatea.

(…)

 

Crimeea a lucrat în interesul esențial al cetățenilor săi. Ei vor să fie cu Rusia.

Rusia trebuie să ia o decizie complicată, având în vedere factorii interni și externi. Desigur, că există opinii diferite. Circa 95% dintre ruși cred că Rusia trebuie să protejeze interesele rușilor din Crimeea. Și 83% cred că Rusia trebuei să facă asta, chiar dacă se complică relațiile cu alte state. Și, foarte important, 92% dintre ruși cred că Crimeea ar trebui să devină parte a Rusiei.

Astăzi, acceptăm două noi părți ale Rusiei: republica Crimeea și orașul Sevastopol. Azi, astfel ratificăm tratatul de acceptare a acestor două regiuni în Federația Rusă.

semnare

Ceremonia de semnare a documentelor s-a încheiat cu câteva minute, în urmă, în prezența noilor lideri din Crimeea.

 

 

 

 

Leave a Reply